Blogipohjat ovat tänä päivänä kuvapainotteisia

Joidenkin ihmisten ensimmäiset kokemukset verkkosivujen suunnittelusta ja ehkä myös koodaamisen alkeista liittyvät blogin perustamiseen. Bloggaaminen on suosittu harrastus, joka aloitetaan monenlaisista eri syistä. Yleensä blogit liittyvät harrastukseen, elämäntapaan, arkeen tai muotiin. Monilla on halu kirjoittaa ja web design on heille aivan uusi asia.

Blogipalveluiden valmiit sivupohjat

Koska verkkosivujen aloittaminen tyhjästä vaatii kunnollisia koodaustaitoja, aloittavat monet bloggaamisen käyttämällä valmiita blogipalveluita, kuten WordPressiä tai Bloggeria. Näiltä löytyy valikoima erilaisia blogipohjia eli valmiita ulkoasuja, joissa sivun elementeille on valmiit paikkansa. Näiden ulkoasujen valikoimaa kutsutaan WordPressissä teemoiksi.

WordPressissä on saatavilla lukuisia ilmaisia teemoja ja maksullisiakin teemoja voi käydä testaamassa. Maksullisissa teemoissa on mahdollisuuksia vaikuttaa enemmän fontteihin ja väreihin, joten ne voivat antaa esimakua siitä, miten paljon voi tehdä oman bloginsa juuri mieleisekseen.

Blogipohjien isoin trendi on näyttävän ison kuvan paikka aloitussivulla. Sellaisen kuvan tarkoitus varmaankin on vangita sivulla vierailevan kiinnostus blogia kohtaan ja hivellä näköaistia visuaalisuudella. Se on verkkosivujenkin trendi tällä hetkellä, ettei aloitussivulla välttämättä ole juuri muuta kuin yksi iso taustakuva, jonka päällä on minimalistiset valikkopalkit, joista pääsee selaamaan sivuston sisältöä.

Blogeissa usein ajatus on päästää kävijä selaamaan juttuja uusimmasta bloggauksesta kohti vanhempia julkaisuja. Siten yleinen blogityyppi on sellainen, jossa ensimmäisellä sivulla on muutama kokonainen blogijuttu ja alhaalta pääsee klikkaamalla kohti vanhempia tarinoita.

Kuvapainotteisuus karsii tekstin merkitystä

Tämän hetken trendien mukaiset blogipohjat suosivat valokuvapainotteisia blogeja, joissa halutaan nimenomaan tuoda esiin tunnelmallisia kuvia. Sellaiset sivupohjat eivät kuitenkaan tee oikeutta blogeille, joissa pääosassa on teksti. Oletus tänä päivänä on, että lukijat houkutellaan paikalle visuaalisuuden ja kuvien perusteella. Tekstin kiinnostavuudelle ei sellaisessa ole juuri sijaa.

Joissain blogipohjissa on kuitenkin tarjolla vaihtoehto, jossa heti aloitussivulla on monia eri kuvia ja kuvien alla on juttujen otsikoiden lisäksi tilaa myös kirjoitusten ensimmäisille lauseille. Silloin kävijä voi valita haluamansa jutut sisäänheittolauseiden perusteella. Tällaiset sivupohjat ovat kuitenkin vähemmistössä ainakin WordPressissä, koska tänä päivänä uskotaan kuvan voimaan. Silti jos lukija etsii tietoa elämysten sijaan, eivät valmiit sivupohjat pysty hyvin tarjoamaan edellytyksiä suurten lukukokemusten löytämiseksi.

admin

View more posts from this author