Internet siirtyy näppäilystä äänikomentoihin

Verkkosivusuunnittelussa tarvitsee olla jatkuvasti ajan hermolla. Web designerit eivät voi levätä laakereillaan, kun on pysyttävä perillä siitä, millaisia mahdollisuuksia uusi internetin teknologia tarjoaa ja millaiset ulkoasut ovat ajankohtaisia. Jotkut uudistukset internetin käytössä saattavat tulla olemaan yllättävän suuria ja aiheuttaa graafisten suunnittelijoiden hakeutumista muille aloille.

Ääniohjauksessa katse siirtyy pois näytöltä

Kännyköiden käsittelyssä tuttu näky on, kun käyttäjä pitää kännykkää vasemmassa kädessä oikean käden etusormen huitoessa näyttöä käyttäjän vierittäessä näytön näkymää. Tämä on jo niin tuttu näky, ettei sitä aina muista, että kymmenen vuotta sitten kaikilla ei vielä ollut kosketusnäytöllistä puhelinta. Silloin kännykän näyttöä ei vieritetty, vaan kännykkää ainoastaan näppäiltiin. Se oli hieman toisen näköinen liike.

Jotkut ennustavat, että vierittäminen ja näpyttely kännykän käytössä saattavat jäädä tulevaisuudessa vähemmälle, mikäli kännykät siirtyvät äänikomennolla toimiviksi yhä enemmän. Nytkin moni käyttää Googlen hakutoimintoa ääneen sanotuin sanoin. Google-sovelluksen mikrofonia painaessa voi ottaa äänikomennon käyttöön. Jos sinne sanoo esimerkiksi “koira”, kertoo Google ääneen ensimmäisen hakutuloksen, joka on Wikipedian määritelmä koiralle.

Joidenkin mukaan tulevaisuudessa kaikki sujuu ääniohjauksella käsin tehtävän toiminnan sijaan. Tänä päivänäkin kaduilla näkee ihmisiä, jotka puhuvat yksin ääneen jutellessaan yleensä kavereilleen hands free -toiminnolla kuulokkeet korvillaan. Ennusteiden mukaan jatkossa he saattavat käyttää internetin hakutoimintoja ja kuunnella hakutuloksena tulleita artikkeleita korvakuulokkeistaan. Näppäimistöllä toimivan laitteen sijaan saatetaan alkaa kommunikoimaan internetin kanssa aivan kuten kanssakäymisessä ihmisten kanssa kysymyksiä tehden ja keskustellen. Silloin internetistä voi tilata vaikka lennot aivan kuin juttelisi matkatoimiston virkailijan kanssa. Ehkä me olemme palaamassa takaisin puhelimitse asiointiin, mutta vastapuoli onkin tekoälyä käyttävä kone, jolla on kaikki maailman tieto sisällään.

Miten designereiden käy äänimaailmassa?

Designin kannalta tällainen tulevaisuuden näkymä voi kuulostaa huolestuttavalta. Tällä hetkellä web design ja kaikenlaisten sovellusten ja internetsivustojen suunnittelu työllistää valtavat määrät graafisen alan ammattilaisia. He suunnittelevat visuaalisia ulkoasuja peleille, kuvakkeita sovelluksiin ja kokonaisia käyttäjäkokemuksen kannalta oleellisia ilmeitä värisommitteluineen, kuvineen, fontteineen ja asetteluineen. Jos ihmisten silmät siirtyvät pois kännykän näytöltä kohti ympäristöä, vähenee painopiste ulkoasusuunnittelusta. Silloin arvoa tulee taas lisää käyttöliittymien toimivuudelle ja uuden tekniikan kehittämiselle.

admin

View more posts from this author