Kännyköiden käytön tulevaisuus

Parhaan käyttäjäkokemuksen luomat aistimukset eivät ole pelkkää visuaalisuutta, joten graafisten suunnittelijoiden ammattitaito ei ole ainut asia, jota UX-suunnittelussa nykyään hyödynnetään. UX-suunnittelussa on kyse käyttäjäkokemuksen kehittämisestä niin, että tuotteesta tai palvelusta saisi optimaalisen elämyksen. Nykyään halutaan tarjota kokemuksia kaikille aisteille, jotta tuotteesta tai palvelusta jäisi mieleenpainuva muistikuva.

Kännyköiden aistitarjonnan mahdollisuudet

Kännyköiden kohdalla aistimusten tarjonnan mahdollisuudet ovat rajalliset. Kännyköillä voi antaa käsin kosketeltavaa tuntemusta. Tuntuma on asia, johon matkapuhelinvalmistajat yrittävät panostaa. Tutkimustiedolla yritetään selvittää, haluavatko kuluttajat leveää ja litteää laitetta vai sopusuhtaisempaa välinettä. Monen muistissa on varmasti, miten kätevältä vanhat kännykät tuntuivat kädessä. Aika puhalsi vanhojen kännyköiden ohi, kun alettiin tarvita suurempia näyttöjä internetin selaamista varten. Nyt valmistajat yrittävät tasapainotella tarpeeksi pienen laitteen ja tarpeeksi suuren näytön välillä.

Kännyköiden kuorissa saatetaan suosia kovempaa ja kylmempää metallista pintaa tai pehmeämpiä muovisia kuoria. Kuluttajien erilaiset tarpeet ovat luoneet markkinat vaihdettaville kännyköiden kuorille.

Käsin kosketeltavan tuntuman lisäksi matkapuhelinvalmistajat yrittävät erottua toisistaan tarjoamalla visuaalisesti eri tavoin muotoiltuja kännyköitä. Valmistajat keskittyvät myös toisten valmistajien tuotteista eroaviin näyttöihin ja kuvakkeisiin.

Äänet voivat olla yksi keino yrittää antaa kuluttajille parempia käyttäjäkokemuksia. Yksi tapa on tarjota toisten valmistajien kännyköitä parempilaatuisempaa äänentoistoa, koska monet käyttävät kännykkää musiikintoistolaitteena. Mahdollisuuksia voisi olla myös siinä, että kyettäisiin tarjoamaan vähemmän ärsyttäviä hälytysääniä.

Matkapuhelimet eivät oikein voi luoda hajuaistimuksia, joten siinä mielessä kokonaisvaltaisen elämyksen tarjoaminen ei onnistu. Vaikka kännykän voisi periaatteessa hajustaa nanotekniikan avulla, niin useimmat ihmiset saattavat haluta kännykkänsä täysin neutraalin ja puhtaan hajuisena. Makuaistillekaan kännykät tuskin tulevat luomaan elämyksiä.

Alammeko ottaa etäisyyttä kuvaruutuihin?

Kännyköiden kannalta visuaalisuuden valtakausi ei todennäköisesti ole päättymässä, vaikka Jyväskylän yliopiston R(M)UE-tutkimusprojekti on selvitellytkin käyttäjäkokemukseen vaikuttavia asioita ottaen huomioon aistimusten laajan skaalan. Tutkijaprofessori Rebeka Rousi ennustaa, että olemme ottamassa etäisyyttä kuvaruutuihin. Tänä päivänä kännyköiden käyttö perustuu kuvaruudun tuijottamiseen, mutta jos muistellaan tilannetta 20 vuotta taaksepäin, niin silloin kännykän käyttö perustui puhumiseen ja kuuntelemiseen. Ehkä 20 vuoden päästä kännykällä tehdään muitakin asioita kuin vieritetään näyttöä ja kirjoitetaan. Onhan kännyköissä suurimmaksi osaksi jo luovuttu näppäimistä ja sen sijaan kosketellaan paikkaansa vaihtavia kuvakkeita.

admin

View more posts from this author