Käyttäjäkokemus Facebookissa

Facebook on maailman suosituin yhteisöpalvelu ja sillä on noin kaksi miljardia käyttäjää. Se tarkoittaa myös sitä, että Facebookilla on pääsy kahden miljardin ihmisen Facebookiin syöttämiin tietoihin. Se on valtava määrä valokuvia, tykkäyksiä, kaverisuhteita, työ- ja opiskelupaikkatietoja ja kaikenlaista tietoa mieltymyksistä ja arvoista. Lisäksi Facebook antaa yhteistyökumppaneilleen tietoja parisuhteista, vakaumuksista ja tapahtumiin osallistumisista. Ei siis ole pieni asia, miten Facebook näitä tietoja käyttää hyväkseen.

Rekisteröityessään Facebookin käyttäjäksi henkilö hyväksyy palvelun käyttöehdot. Käyttöehdoissa lukee selkeästi, että Facebook kerää ja käyttää henkilökohtaisia tietoja. Facebookin tietokäytännössä kerrotaan tarkasti millaisia tietoja kerätään ja miten näitä tietoja käytetään ja jaetaan eteenpäin. Käyttäjät voivat yksityisyysasetuksilla säätää itse jonkin verran tietojensa leviämistä.

Tiedon kerääminen käyttäjäkokemuksen parantamiseen

Käyttäjäkokemus on hyvin laaja-alainen käsite, jolla tutkitaan käyttäjien saamia elämyksiä ja vaikutelmia tuotteista ja palveluista. Yleensä käyttäjäkokemusta arvioidaan monella tasolla, etenkin ulkoasujen ja designin suunnittelussa, koska niillä on suuri merkitys vaikutelmien saamisessa.

Facebook perustelee palvelunsa käyttäjien tietojen levittämistä käyttäjäkokemuksen parantamisella. Tietoja saavia yhteistyökumppaneita on ainakin 60 ja niihin lukeutuu useita matkapuhelinten valmistajia, kuten lähinnä Yhdysvalloissa käytössä oleva BlackBerry sekä Samsung ja Microsoft. Heillä on Facebookin kanssa kumppanuussopimus, joilla tämän yritysjätin toimintaa osin rahoitetaan. Facebookilla on yli 3000 työntekijää ja yli kymmenen miljardin liikevaihto.

Kasvojentunnistusominaisuus ja käyttäjäkokemus

Facebook on ottanut käyttöön kasvojentunnistusominaisuuden. Samalla kun Facebook lähetti kevään 2018 aikana käyttäjilleen päivitettyjen käyttöehtojen hyväksymispyynnön, tuli siinä samalla vaivihkaa lupapyyntö kasvojentunnistusominaisuuden käyttöönottoon. Moni ei ole muistanut tätä käydä tarkistamassa tilinsä yksityisyysasetuksissa, jossa oletusasetuksena on tämän tunnistusominaisuuden hyväksyminen.

Facebookin mukaan kasvojentunnistusominaisuus auttaa suojelemaan käyttäjien yksityisyyttä ja parantamaan käyttäjäkokemusta. Yhtiön mukaan käyttäjäkokemus paranee sillä, että ystävien tägääminen valokuviin onnistuu entistä helpommin. Facebook voi kasvojentunnistusominaisuutta hyödyntämällä tehdä käyttäjille uusia ehdotuksia kavereiksi silloin kun käyttäjä on päätynyt samaan valokuvaan jonkun kanssa.

Se on kyseenalaista, onko monikaan Facebookin käyttäjäkokemuksen parantamisella perustelema asia oikeasti lähtöisin käyttäjien parasta ajattelemisesta. Nämä uuden ominaisuudet kun hyödyttävät Facebookia, koska mitä enemmän käyttäjillä on yhteisöpalvelussa kavereita, sitä enemmän he käyttävät Facebookia. Ja mitä enemmän ihmiset käyttävät Facebookia, sitä enemmän yhtiö saa tietoja, joita myydä eteenpäin.

admin

View more posts from this author