Logojen designilla voi kuvastaa arvoja

Yritysten ja järjestöjen logosuunnittelu vavisuttaa usein tunteita ainakin silloin, kun kyse on arvoista ja miten logoilla pyritään arvoja kuvastamaan. Poliittisten puolueiden logojen design vasta onkin hienovarainen aihe, jossa kaikki eivät koskaan ole tyytyväisiä. Viimeisimmän logouudistuksen teki Vasemmistoliitto eli Vasemmisto. Puolueen logo vaihtui sateenkaariraidoista pinkkiin lintuun.

Vasemmistopuolueiden käyttämä väri on perinteisesti ollut kirkkaanpunainen, kuten toisen vasemmistopuolue SDP:n logo edelleen on. Vasemmiston logo oli ensin 90-luvulla punainen ja sen jälkeen 2000-luvulla logoon tuli nimitekstin lisäksi neljä eriväristä raitaa. Silloin raidoissa oli mukana värit punainen, oranssi, vaaleanvihreä ja vihreä, jotka kuvastivat puolueen punavihreän arvomaailman tunnusvärejä.

Vasemmiston 90-luvun punaisen logon kuviota moni luuli oraaksi, mutta se oli lintu nykyisen logon kuvion lailla. Uusimmassa logossa on haluttu käyttää puolueen aloitusajoilta peräisin olevaa lintuteemaa, mutta uudella värillä. Puolue sanoo olevansa punavihreä vasemmistopuolue, mutta nykyinen logo ei ole varsinaisesti punainen eikä siinä ole vihreää, kuten edellisessä logossa oli. Joskus logojen design saattaa olla melko irrallaan yritysten ja järjestöjen sloganeista. Sen sijaan, että Vasemmisto olisi tehnyt tekstipohjaisen logon, se päätti käyttää myös kuvaa. Lintukuva on muotoiltu v-kirjaimen muotoon, joka viittaa puolueen nimen alkukirjaimeen.

Vasemmiston logossa käytetään liukuväriä, joka on tällä hetkellä moderni ratkaisu. Esimerkiksi verkkosivuilla käytetään paljon yhden värin liukumista toiseen väriin. Vasemmiston logossa on käytetty pinkin tai aniliininpunaisen vahvemman sävyn liukumista haaleampaan ja vaaleampaan sävyyn. Vasemmisto itse kuvailee logon sävyn olevan päivitetty nykyaikaiseksi. Se on kyllä totta, sillä kirkkaanpunainen sävy on harvoin trendikäs.

Nimen lyhenne on tyylikysymys

Vasemmistoliitto on jo aiemmin lyhentänyt puolueensa nimen pelkäksi Vasemmistoksi omassa logossaan, mutta nimi on edelleen Vasemmistoliitto r.p. oikeusministeriön puoluerekisterissä. Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämästä Yhdistysnetistä ilmenee, että Vasemmiston kymmenet jäsenyhdistykset ovat muuttaneet nimen vasemmistoyhdistyksiksi ja ne ovat jättäneet liitto-päätteen kokonaan pois. Keskustapuolueen nimi on puoluerekisterissä Suomen Keskusta, mutta ne käyttävät itsestään vain nimeä Keskusta. Samalla tavalla Kokoomuksen nimi on rekisterissä Kansallinen Kokoomus, mutta itse he käyttävät vain sanaa Kokoomus. Tällaiset nimimuutokset tai eroavaisuudet virallisen nimen ja varsinaisen nimen välillä tekevät viestinnästä ytimekkäämpää silloin, kun nimi olisi muuten pitkä.

admin

View more posts from this author