Ennen esimerkiksi verkkosivujen suunnittelu ei ollut niin tieteellistä kuin nykyisin. Verkkosivujen tekijät saattoivat tehdä sivuja sen mukaan, minkä he itse kuvittelivat käyttäjää miellyttävän. Nyt suunnittelussa nojataan tutkimuksiin, eikä vain kopioida tyylejä kilpailijoilta. Ihanteita ovat yksinkertaisuus esimerkiksi siinä, että sovelluksessa pääsee navigoimaan kätevästi eteenpäin ja sieltä löytää mitä etsii. Funktionaalisuus on yksi ihanteista.

Vallalla on ollut ajattelu, että mitä enemmän käyttäjä joutuu klikkailemaan ja odottamaan sivujen latautumista, sitä enemmän se häiritsee käyttäjäkokemusta. Siksi 2010-luvulla siirryttiin laajan navigointipalkin käytöstä siihen, että sivua pääsee vierittämään alaspäin löytääkseen lisää tietoa. Tässä on syynä suuri kasvu internetin käytössä kännyköillä. Tietokoneella saattaa klikkailu edelleen olla miellyttävämpää kuin vieritys.

Keinoja modernin ilmeen saavuttamiseen ovat visuaalisen ilmeen osasten valinta. Tämä kattaa käytetyt fontit, asettelun, värit, kuvat ja muut kuvituselementit, kuten videot. Välillä oli valloillaan ajatus, ettei esimerkiksi verkkosivujen etusivulla saanut olla mitään liikkuvaa, koska jossain vaiheessa käyttäjät kyllästyivät siihen, kun verkkosivujen tekijät ahtoivat sivuille kaikki mahdolliset kikat ja vilkkuvat elementit. Nyt liikkuva kuva sallitaan taas jossain määrin. Näillä asioilla on tapana vaihdella kaudesta toiseen.

Moderni design on uskottavaa

Jos mikä tahansa tuote tai palvelu näyttää käyttäjästä huonolta, karistaa se luottamusta tuotteeseen. Huono ulkoasu antaa vaikutelman, etteivät tekijät osaa asiaansa. Hyvällä designilla saadaan luottamusta. Tänä päivänä se tarkoittaa modernia ilmettä, koska se tutkitusti miellyttää käyttäjien silmää. Toki on vähemmistöjä, jotka kaipaisivat jotain muuta, kuten värikkyyttä, mutta näissä asioissa mennään massojen mukaan. Toki yksittäiset palvelut voivat tutkia juuri omaa kohderyhmäänsä ja todeta heidän haluavan jotain muuta kuin muodin mukaista designia. Silloin näille käyttäjille tarjotaan jotain muuta, mikä erottuu massatuotannosta, mikäli se on kannattavaa.

Modernien sovellusten ja verkkosivujen sisältöön kuuluu niiden toimiminen sujuvasti jokaisessa verkkoympäristössä. Jotkut vanhat sovellukset hylätään joskus niiden tekijänkin toimesta, jos niitä ei enää saada toimimaan muuttuvassa verkkoympäristössä. Se voi usein turhauttaa varsinkin vanhempia netin ja tietokoneen käyttäjiä kun tutut ohjelmat muuttuvat. Kun ohjelmien ulkoasu laitetaan uusiksi, voi aluksi olla vaikea löytää sieltä haluamansa toiminnot, vaikka ohjelman ulkoasun vaihdon tarkoitus onkin todennäköisesti ollut toimintojen selkeyttäminen ja tehostaminen.