Värit graafisessa suunnittelussa

Väri saattaa olla muodon jälkeen toiseksi tärkein asia, jonka havaitsemme pannessamme merkille asioita. Näin asia menee myös kännykän näytöllä. Siksi on valtavan tärkeää suunnitella ulkoasut värejä myöten optimaalisiksi käyttäjäkokemuksen kannalta. Yksi graafisen suunnittelun perusteita on tutustuminen väriympyrään, värien sommitteluun ja niiden maailmoihin. Graafisen suunnittelijan ammatissa tulee seurata jonkin verran muotia trendiväreineen pysyäkseen ajassa mukana, mikä on erittäin tärkeää taitojen ylläpitämisessä.

Värit viestivät

Värivalinnoissa tarvitsee trendien seuraamisen lisäksi miettiä mitä värit viestivät. Politiikassa on perinteisesti sovellettu tiettyjä värejä kertomaan poliittisesta kannasta ja joskus halutaan välttää poliittisten mielleyhtymien syntymistä varomalla joidenkin värien käyttöä.

Eri kulttuureissa väreillä voi olla hyvinkin toisistaan eroavia merkityksiä. Se tulee ottaa huomioon kansainvälisissä tuotteissa ja brändeissä. Kiinassa käsitetään eri värit hyvin eri tavoin kuin muualla päin maailmaa ja mielleyhtymät voivat olla erityisen voimakkaita. Kiinassa käytetään valkoista väriä hautajaisissa, vaikka muualla maailmassa valkoinen väri yhdistetään häihin ja musta hautajaisiin. Intiassa häiden väri on perinteisesti punainen, koska se kuvaa uuden alkua.

Trendivärien ennustaminen

Intercolor on kansainvälinen järjestö, joka muun muassa ennustaa väritrendejä. Heiltä suunnittelun ammattilaiset voivat tilata seuraavan vuoden ennusteiden mukaisen värikartan, jota voi käyttää apuna ajanmukaisten töiden tekemisessä. Värikartta ilmestyy kaksi kertaa vuodessa ja se ennustaa kuluttajien mieltymyksiä puolentoista vuoden päähän. Uusimman kartan tilaaminen maksaa noin 167 euroa. Käynnissä olevan kauden väritiedot voi saada heidän sivuiltaan ilmaiseksi.

Intercolorin mukaan kesän 2018 väreissä näkyy digitaalisuus, biologia ja teknologia. Väreissä yhdistyy luonto ja tieteen saavutukset. Tällainen kuvailu saattaa antaa jo jotain tietoa alan ammattilaisille, mutta parhaiten kuvan antavat maalikauppojen värikarttoja muistuttavat mallinnukset. Intercolorin sivuilla voi tutustua menneisiin trendeihin ja arvioida muistuttavatko ne omia käsityksiä kunkin ajan muotiväreistä.

Vuoden 2018 trendiväri oli erityisesti ultravioletti. Jos se ei näkynyt katukuvassa, niin verkkosuunnittelussa siihen saattoi törmätä. Mutta verkkosivut yleensä täytyy suunnitella pidemmällä tähtäimellä kuin yhden kauden mukaisiksi. Joskus toki on esimerkiksi lyhytaikaisia kampanjoita ja tapahtumia, joiden kohdalla voi herkutella juuri sen hetken trendiväreillä, jos ne on pystynyt ennustamaan hyvissä ajoin ennen ulkoasun laadintaa.

admin

View more posts from this author