Internet siirtyy näppäilystä äänikomentoihin

Verkkosivusuunnittelussa tarvitsee olla jatkuvasti ajan hermolla. Web designerit eivät voi levätä laakereillaan, kun on pysyttävä perillä siitä, millaisia mahdollisuuksia uusi internetin teknologia tarjoaa ja millaiset ulkoasut ovat ajankohtaisia. Jotkut uudistukset internetin käytössä saattavat tulla olemaan yllättävän suuria ja aiheuttaa graafisten suunnittelijoiden hakeutumista muille aloille.

Ääniohjauksessa katse siirtyy pois näytöltä

Kännyköiden käsittelyssä tuttu näky on, kun käyttäjä pitää kännykkää vasemmassa kädessä oikean käden etusormen huitoessa näyttöä käyttäjän vierittäessä näytön näkymää. Tämä on jo niin tuttu näky, ettei sitä aina muista, että kymmenen vuotta sitten kaikilla ei vielä ollut kosketusnäytöllistä puhelinta. Silloin kännykän näyttöä ei vieritetty, vaan kännykkää ainoastaan näppäiltiin. Se oli hieman toisen näköinen liike.

Jotkut ennustavat, että vierittäminen ja näpyttely kännykän käytössä saattavat jäädä tulevaisuudessa vähemmälle, mikäli kännykät siirtyvät äänikomennolla toimiviksi yhä enemmän. Nytkin moni käyttää Googlen hakutoimintoa ääneen sanotuin sanoin. Google-sovelluksen mikrofonia painaessa voi ottaa äänikomennon käyttöön. Jos sinne sanoo esimerkiksi “koira”, kertoo Google ääneen ensimmäisen hakutuloksen, joka on Wikipedian määritelmä koiralle.

Joidenkin mukaan tulevaisuudessa kaikki sujuu ääniohjauksella käsin tehtävän toiminnan sijaan. Tänä päivänäkin kaduilla näkee ihmisiä, jotka puhuvat yksin ääneen jutellessaan yleensä kavereilleen hands free -toiminnolla kuulokkeet korvillaan. Ennusteiden mukaan jatkossa he saattavat käyttää internetin hakutoimintoja ja kuunnella hakutuloksena tulleita artikkeleita korvakuulokkeistaan. Näppäimistöllä toimivan laitteen sijaan saatetaan alkaa kommunikoimaan internetin kanssa aivan kuten kanssakäymisessä ihmisten kanssa kysymyksiä tehden ja keskustellen. Silloin internetistä voi tilata vaikka lennot aivan kuin juttelisi matkatoimiston virkailijan kanssa. Ehkä me olemme palaamassa takaisin puhelimitse asiointiin, mutta vastapuoli onkin tekoälyä käyttävä kone, jolla on kaikki maailman tieto sisällään.

Miten designereiden käy äänimaailmassa?

Designin kannalta tällainen tulevaisuuden näkymä voi kuulostaa huolestuttavalta. Tällä hetkellä web design ja kaikenlaisten sovellusten ja internetsivustojen suunnittelu työllistää valtavat määrät graafisen alan ammattilaisia. He suunnittelevat visuaalisia ulkoasuja peleille, kuvakkeita sovelluksiin ja kokonaisia käyttäjäkokemuksen kannalta oleellisia ilmeitä värisommitteluineen, kuvineen, fontteineen ja asetteluineen. Jos ihmisten silmät siirtyvät pois kännykän näytöltä kohti ympäristöä, vähenee painopiste ulkoasusuunnittelusta. Silloin arvoa tulee taas lisää käyttöliittymien toimivuudelle ja uuden tekniikan kehittämiselle.

Blogipohjat ovat tänä päivänä kuvapainotteisia

Joidenkin ihmisten ensimmäiset kokemukset verkkosivujen suunnittelusta ja ehkä myös koodaamisen alkeista liittyvät blogin perustamiseen. Bloggaaminen on suosittu harrastus, joka aloitetaan monenlaisista eri syistä. Yleensä blogit liittyvät harrastukseen, elämäntapaan, arkeen tai muotiin. Monilla on halu kirjoittaa ja web design on heille aivan uusi asia.

Blogipalveluiden valmiit sivupohjat

Koska verkkosivujen aloittaminen tyhjästä vaatii kunnollisia koodaustaitoja, aloittavat monet bloggaamisen käyttämällä valmiita blogipalveluita, kuten WordPressiä tai Bloggeria. Näiltä löytyy valikoima erilaisia blogipohjia eli valmiita ulkoasuja, joissa sivun elementeille on valmiit paikkansa. Näiden ulkoasujen valikoimaa kutsutaan WordPressissä teemoiksi.

WordPressissä on saatavilla lukuisia ilmaisia teemoja ja maksullisiakin teemoja voi käydä testaamassa. Maksullisissa teemoissa on mahdollisuuksia vaikuttaa enemmän fontteihin ja väreihin, joten ne voivat antaa esimakua siitä, miten paljon voi tehdä oman bloginsa juuri mieleisekseen.

Blogipohjien isoin trendi on näyttävän ison kuvan paikka aloitussivulla. Sellaisen kuvan tarkoitus varmaankin on vangita sivulla vierailevan kiinnostus blogia kohtaan ja hivellä näköaistia visuaalisuudella. Se on verkkosivujenkin trendi tällä hetkellä, ettei aloitussivulla välttämättä ole juuri muuta kuin yksi iso taustakuva, jonka päällä on minimalistiset valikkopalkit, joista pääsee selaamaan sivuston sisältöä.

Blogeissa usein ajatus on päästää kävijä selaamaan juttuja uusimmasta bloggauksesta kohti vanhempia julkaisuja. Siten yleinen blogityyppi on sellainen, jossa ensimmäisellä sivulla on muutama kokonainen blogijuttu ja alhaalta pääsee klikkaamalla kohti vanhempia tarinoita.

Kuvapainotteisuus karsii tekstin merkitystä

Tämän hetken trendien mukaiset blogipohjat suosivat valokuvapainotteisia blogeja, joissa halutaan nimenomaan tuoda esiin tunnelmallisia kuvia. Sellaiset sivupohjat eivät kuitenkaan tee oikeutta blogeille, joissa pääosassa on teksti. Oletus tänä päivänä on, että lukijat houkutellaan paikalle visuaalisuuden ja kuvien perusteella. Tekstin kiinnostavuudelle ei sellaisessa ole juuri sijaa.

Joissain blogipohjissa on kuitenkin tarjolla vaihtoehto, jossa heti aloitussivulla on monia eri kuvia ja kuvien alla on juttujen otsikoiden lisäksi tilaa myös kirjoitusten ensimmäisille lauseille. Silloin kävijä voi valita haluamansa jutut sisäänheittolauseiden perusteella. Tällaiset sivupohjat ovat kuitenkin vähemmistössä ainakin WordPressissä, koska tänä päivänä uskotaan kuvan voimaan. Silti jos lukija etsii tietoa elämysten sijaan, eivät valmiit sivupohjat pysty hyvin tarjoamaan edellytyksiä suurten lukukokemusten löytämiseksi.

Logojen designilla voi kuvastaa arvoja

Yritysten ja järjestöjen logosuunnittelu vavisuttaa usein tunteita ainakin silloin, kun kyse on arvoista ja miten logoilla pyritään arvoja kuvastamaan. Poliittisten puolueiden logojen design vasta onkin hienovarainen aihe, jossa kaikki eivät koskaan ole tyytyväisiä. Viimeisimmän logouudistuksen teki Vasemmistoliitto eli Vasemmisto. Puolueen logo vaihtui sateenkaariraidoista pinkkiin lintuun.

Vasemmistopuolueiden käyttämä väri on perinteisesti ollut kirkkaanpunainen, kuten toisen vasemmistopuolue SDP:n logo edelleen on. Vasemmiston logo oli ensin 90-luvulla punainen ja sen jälkeen 2000-luvulla logoon tuli nimitekstin lisäksi neljä eriväristä raitaa. Silloin raidoissa oli mukana värit punainen, oranssi, vaaleanvihreä ja vihreä, jotka kuvastivat puolueen punavihreän arvomaailman tunnusvärejä.

Vasemmiston 90-luvun punaisen logon kuviota moni luuli oraaksi, mutta se oli lintu nykyisen logon kuvion lailla. Uusimmassa logossa on haluttu käyttää puolueen aloitusajoilta peräisin olevaa lintuteemaa, mutta uudella värillä. Puolue sanoo olevansa punavihreä vasemmistopuolue, mutta nykyinen logo ei ole varsinaisesti punainen eikä siinä ole vihreää, kuten edellisessä logossa oli. Joskus logojen design saattaa olla melko irrallaan yritysten ja järjestöjen sloganeista. Sen sijaan, että Vasemmisto olisi tehnyt tekstipohjaisen logon, se päätti käyttää myös kuvaa. Lintukuva on muotoiltu v-kirjaimen muotoon, joka viittaa puolueen nimen alkukirjaimeen.

Vasemmiston logossa käytetään liukuväriä, joka on tällä hetkellä moderni ratkaisu. Esimerkiksi verkkosivuilla käytetään paljon yhden värin liukumista toiseen väriin. Vasemmiston logossa on käytetty pinkin tai aniliininpunaisen vahvemman sävyn liukumista haaleampaan ja vaaleampaan sävyyn. Vasemmisto itse kuvailee logon sävyn olevan päivitetty nykyaikaiseksi. Se on kyllä totta, sillä kirkkaanpunainen sävy on harvoin trendikäs.

Nimen lyhenne on tyylikysymys

Vasemmistoliitto on jo aiemmin lyhentänyt puolueensa nimen pelkäksi Vasemmistoksi omassa logossaan, mutta nimi on edelleen Vasemmistoliitto r.p. oikeusministeriön puoluerekisterissä. Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämästä Yhdistysnetistä ilmenee, että Vasemmiston kymmenet jäsenyhdistykset ovat muuttaneet nimen vasemmistoyhdistyksiksi ja ne ovat jättäneet liitto-päätteen kokonaan pois. Keskustapuolueen nimi on puoluerekisterissä Suomen Keskusta, mutta ne käyttävät itsestään vain nimeä Keskusta. Samalla tavalla Kokoomuksen nimi on rekisterissä Kansallinen Kokoomus, mutta itse he käyttävät vain sanaa Kokoomus. Tällaiset nimimuutokset tai eroavaisuudet virallisen nimen ja varsinaisen nimen välillä tekevät viestinnästä ytimekkäämpää silloin, kun nimi olisi muuten pitkä.

Kännyköiden käytön tulevaisuus

Parhaan käyttäjäkokemuksen luomat aistimukset eivät ole pelkkää visuaalisuutta, joten graafisten suunnittelijoiden ammattitaito ei ole ainut asia, jota UX-suunnittelussa nykyään hyödynnetään. UX-suunnittelussa on kyse käyttäjäkokemuksen kehittämisestä niin, että tuotteesta tai palvelusta saisi optimaalisen elämyksen. Nykyään halutaan tarjota kokemuksia kaikille aisteille, jotta tuotteesta tai palvelusta jäisi mieleenpainuva muistikuva.

Kännyköiden aistitarjonnan mahdollisuudet

Kännyköiden kohdalla aistimusten tarjonnan mahdollisuudet ovat rajalliset. Kännyköillä voi antaa käsin kosketeltavaa tuntemusta. Tuntuma on asia, johon matkapuhelinvalmistajat yrittävät panostaa. Tutkimustiedolla yritetään selvittää, haluavatko kuluttajat leveää ja litteää laitetta vai sopusuhtaisempaa välinettä. Monen muistissa on varmasti, miten kätevältä vanhat kännykät tuntuivat kädessä. Aika puhalsi vanhojen kännyköiden ohi, kun alettiin tarvita suurempia näyttöjä internetin selaamista varten. Nyt valmistajat yrittävät tasapainotella tarpeeksi pienen laitteen ja tarpeeksi suuren näytön välillä.

Kännyköiden kuorissa saatetaan suosia kovempaa ja kylmempää metallista pintaa tai pehmeämpiä muovisia kuoria. Kuluttajien erilaiset tarpeet ovat luoneet markkinat vaihdettaville kännyköiden kuorille.

Käsin kosketeltavan tuntuman lisäksi matkapuhelinvalmistajat yrittävät erottua toisistaan tarjoamalla visuaalisesti eri tavoin muotoiltuja kännyköitä. Valmistajat keskittyvät myös toisten valmistajien tuotteista eroaviin näyttöihin ja kuvakkeisiin.

Äänet voivat olla yksi keino yrittää antaa kuluttajille parempia käyttäjäkokemuksia. Yksi tapa on tarjota toisten valmistajien kännyköitä parempilaatuisempaa äänentoistoa, koska monet käyttävät kännykkää musiikintoistolaitteena. Mahdollisuuksia voisi olla myös siinä, että kyettäisiin tarjoamaan vähemmän ärsyttäviä hälytysääniä.

Matkapuhelimet eivät oikein voi luoda hajuaistimuksia, joten siinä mielessä kokonaisvaltaisen elämyksen tarjoaminen ei onnistu. Vaikka kännykän voisi periaatteessa hajustaa nanotekniikan avulla, niin useimmat ihmiset saattavat haluta kännykkänsä täysin neutraalin ja puhtaan hajuisena. Makuaistillekaan kännykät tuskin tulevat luomaan elämyksiä.

Alammeko ottaa etäisyyttä kuvaruutuihin?

Kännyköiden kannalta visuaalisuuden valtakausi ei todennäköisesti ole päättymässä, vaikka Jyväskylän yliopiston R(M)UE-tutkimusprojekti on selvitellytkin käyttäjäkokemukseen vaikuttavia asioita ottaen huomioon aistimusten laajan skaalan. Tutkijaprofessori Rebeka Rousi ennustaa, että olemme ottamassa etäisyyttä kuvaruutuihin. Tänä päivänä kännyköiden käyttö perustuu kuvaruudun tuijottamiseen, mutta jos muistellaan tilannetta 20 vuotta taaksepäin, niin silloin kännykän käyttö perustui puhumiseen ja kuuntelemiseen. Ehkä 20 vuoden päästä kännykällä tehdään muitakin asioita kuin vieritetään näyttöä ja kirjoitetaan. Onhan kännyköissä suurimmaksi osaksi jo luovuttu näppäimistä ja sen sijaan kosketellaan paikkaansa vaihtavia kuvakkeita.

UX-guruksi Aalto yliopistolta

Nykyään tuotekehittelyn parissa toimivissa yrityksissä tarvitaan käyttäjäkokemuksen suunnittelijoita eli UX-suunnittelijoita, joiden työ on monia aloja poikkileikkaavaa. Sitä varten ei Suomessa ole kuitenkaan omaa opiskeluohjelmaa, joka on harvinaisuus muuallakin maailmassa, koska etenkin yliopistotasoisten opiskeluohjelmien perustaminen kestää vuosia. UX-suunnittelija on melko uusi ammattinimike, joka on syntynyt työelämän alati muuttuvista tarpeista. UX-suunnitelijaksi päädytään monia reittejä pitkin. Käyttäjäkokemuksen suunnittelijaksi haluavan täytyy rakentaa itse oma opintopolkunsa. Ei siis ihme, että UX-suunnittelijat ovat tällä hetkellä maailmassa niin sanotusti kuumaa kamaa, joiden löytämisestä saatetaan maksaa head huntereille sievoisia summia.

Graafisen suunnittelun opintomahdollisuudet

Aalto yliopistossa on visuaalisen viestinnän muotoilun koulutusohjelma, joka tuottaa Suomen työelämään graafiseen suunnitteluun erikoistuneita taiteen kandidaatteja, maistereita ja tohtoreita. Taiteen kandidaatin tutkintoon tähtäävään koulutusohjelmaan valitaan vuosittain vain noin 16 opiskelijaksi hakenutta. Hakijoita on viime vuosina ollut 260 – 280, joista noin kolmasosa kutsutaan valintakokeen toiseen osaan. Kilpailu on graafisella alalla kovaa jo opiskelemaan pääsemisestä lähtien ja yliopistotasoisiksi graafikoiksi etenevät vain harvat.

Graafinen suunnittelu on visuaalista työtä, jossa ulkoasuilla autetaan tukemaan välitettävää viestiä. Siitä voisi ajatella, että se on käytännöllistä tekemistä niille, joilla on taiteellista silmää ja ongelmanratkaisukykyjä. Aalto yliopistolla visuaalisen viestinnän muotoilun koulutusohjelma kuuluu taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun median laitokselle, sillä viestinnästähän graafisessa suunnittelussa on kyse.

Onko tieteidenvälisyys UX-suunnittelun edistäjä?

Aalto yliopiston alaisena toimii Design Factory, jonka tarkoitus on edistää yliopiston oppimiskulttuuria tieteidenväliseksi ja ongelmalähtöiseksi tuotekehityksen alalla. Design Factory on yleishyödyllinen hanke, joka sai Osuuskunta Tradekalta lahjoituksen 100 000 euron edestä. Design Factorylla on useita kursseja ja tutkimusprojekteja, joista yksi on D.Start, jonka tarkoitus on tukea startup-yritysten designin parissa tehtävää työtä.

Yksi UX-suunnittelun tärkeimpiä osasia ovat ulkoasut ja niiden suunnittelu. Siksi Aalto yliopistossa opiskellen ja sen Design Factoryn tapaisiin eri tiedeaineita yhdisteleviin projekteihin osallistuminen antaa hyvät edellytykset oppia muiltakin tieteen aloilta. Aalto yliopistossa se on kätevää, kun samassa yliopistossa opiskellaan taideaineiden lisäksi insinööritieteitä ja kauppatieteitä. Jos opintoihin voi sisällyttää kursseja muistakin tiedekunnista kuin taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta, voi se tuottaa loistavia tuloksia käyttäjäkokemuksen optimoinnin opiskelun kannalta.

Verkkosuunnittelun trendit

Verkkosivujen pitäminen moderneina ja ajanmukaisina vaatii jatkuvaa tutkimista ja alan trendien seuraamista. Näiden asioiden seuraamisessa jos jää pariksi vuodeksi tauolle, voi huomata olevansa ulalla alan kehityksestä, ja se kostautuu työmahdollisuuksien kapenemisena. Onneksi kärryille voi päästä nopeasti takaisin perehtymällä alan uusiin tuuliin taas uudestaan. Apuna voi käyttää kursseja tai itseopiskelua vaikkapa hienoimpia sivuja tutkien ja trendejä haistellen.

Värit ja suuret kuvat ovat in

Minimalismi on ollut pitkään modernien verkkosivujen tyylilaji. Nyt kuitenkin on alkanut ilmestyä taas liikkuvaa kuvaa, yksityiskohtia ja värien käyttöä. Mutta sen sijaan, että sivu olisi täynnä monenlaista pientä kuvaketta ja detaljia, suositaan suuria kuvia, jotka voivat täyttää koko ruudun.

Yleinen tapa on ollut tehdä aloitussivusta sellainen, josta löytyy perusinformaatiot sekä tutut navigointipalkit ylhäältä tai sivusta. Usein käytetään kuvallisia ja tekstillisiä laatikoita tai palkkeja, joista klikkaamalla pääsee lukemaan enemmän laatikossa esitellystä aiheesta. Rohkeimmat ovat luopuneet tästä tyypillisestä ulkoasusta ja siirtyneet aloitussivuun, jossa on vain yksi iso kuva tai video kaiken taustalla ja muutama palkki klikkailua varten. Tällaisen aloitussivun tarkoitus on vangita kävijän huomio ja saada luotua hänelle elämys ja positiivisia mielikuvia sivustosta.

Perinteisten navigointipalkkien sijaan verkkosivuja voidaan jakaa osiin nykyisin myös väreillä ja niiden vaihdolla. Väreillä voi siis erotella sivun eri elementtejä ja korostaa tärkeimpiä painikkeita. Verkosta löytyy monia ajankohtaisimpia väripaletteja esitteleviä sivustoja, joiden valikoimaa voi käyttää apuna verkkosivujen värimaailman suunnittelussa.

Käyttäjäkokemuksen suunnittelu on osa trendiä

Tämän hetken tärkeimpiä asioita niin verkkosivujen kuin sovellustenkin kehittämisessä on keskittyä käyttäjäkokemuksen parantamiseen. Tehokasta teknisyyttä ja käteviä ratkaisuja osataan rakentaa jo missä vain. Tässä joukossa pääsee erottumaan vain, jos osaa arvioida koko käyttäjäkokemuksen mahdollisimman mahtavaksi. Tämä tarkoittaa, että yritetään hallita käyttäjien saamia mielikuvia alusta loppuun. Tässä visuaalisuudella on suuri merkitys ja siksi jo verkkosivujen aloitussivun täytyisi olla juuri sellainen, että kävijä haluaa tutustua paremmin juuri siihen sivustoon.

Käyttäjäkokemuksen arviointi vaatii ihmisten käyttäytymisen ennustamista ja psykologista silmää. Graafisten suunnittelijoiden pitäisi osata tietää, mitä ihmiset haluavat. Suurimmat yritykset satsaavatkin tutkimuksiin ja visuaaliset ratkaisut tehdään tutkimustietoon pohjautuen.

Värit graafisessa suunnittelussa

Väri saattaa olla muodon jälkeen toiseksi tärkein asia, jonka havaitsemme pannessamme merkille asioita. Näin asia menee myös kännykän näytöllä. Siksi on valtavan tärkeää suunnitella ulkoasut värejä myöten optimaalisiksi käyttäjäkokemuksen kannalta. Yksi graafisen suunnittelun perusteita on tutustuminen väriympyrään, värien sommitteluun ja niiden maailmoihin. Graafisen suunnittelijan ammatissa tulee seurata jonkin verran muotia trendiväreineen pysyäkseen ajassa mukana, mikä on erittäin tärkeää taitojen ylläpitämisessä.

Värit viestivät

Värivalinnoissa tarvitsee trendien seuraamisen lisäksi miettiä mitä värit viestivät. Politiikassa on perinteisesti sovellettu tiettyjä värejä kertomaan poliittisesta kannasta ja joskus halutaan välttää poliittisten mielleyhtymien syntymistä varomalla joidenkin värien käyttöä.

Eri kulttuureissa väreillä voi olla hyvinkin toisistaan eroavia merkityksiä. Se tulee ottaa huomioon kansainvälisissä tuotteissa ja brändeissä. Kiinassa käsitetään eri värit hyvin eri tavoin kuin muualla päin maailmaa ja mielleyhtymät voivat olla erityisen voimakkaita. Kiinassa käytetään valkoista väriä hautajaisissa, vaikka muualla maailmassa valkoinen väri yhdistetään häihin ja musta hautajaisiin. Intiassa häiden väri on perinteisesti punainen, koska se kuvaa uuden alkua.

Trendivärien ennustaminen

Intercolor on kansainvälinen järjestö, joka muun muassa ennustaa väritrendejä. Heiltä suunnittelun ammattilaiset voivat tilata seuraavan vuoden ennusteiden mukaisen värikartan, jota voi käyttää apuna ajanmukaisten töiden tekemisessä. Värikartta ilmestyy kaksi kertaa vuodessa ja se ennustaa kuluttajien mieltymyksiä puolentoista vuoden päähän. Uusimman kartan tilaaminen maksaa noin 167 euroa. Käynnissä olevan kauden väritiedot voi saada heidän sivuiltaan ilmaiseksi.

Intercolorin mukaan kesän 2018 väreissä näkyy digitaalisuus, biologia ja teknologia. Väreissä yhdistyy luonto ja tieteen saavutukset. Tällainen kuvailu saattaa antaa jo jotain tietoa alan ammattilaisille, mutta parhaiten kuvan antavat maalikauppojen värikarttoja muistuttavat mallinnukset. Intercolorin sivuilla voi tutustua menneisiin trendeihin ja arvioida muistuttavatko ne omia käsityksiä kunkin ajan muotiväreistä.

Vuoden 2018 trendiväri oli erityisesti ultravioletti. Jos se ei näkynyt katukuvassa, niin verkkosuunnittelussa siihen saattoi törmätä. Mutta verkkosivut yleensä täytyy suunnitella pidemmällä tähtäimellä kuin yhden kauden mukaisiksi. Joskus toki on esimerkiksi lyhytaikaisia kampanjoita ja tapahtumia, joiden kohdalla voi herkutella juuri sen hetken trendiväreillä, jos ne on pystynyt ennustamaan hyvissä ajoin ennen ulkoasun laadintaa.

Gmail sai uuden designin

Maailman suosituin sähköpostipalvelu Googlen Gmail uudisti ulkoasunsa. Tietokoneella käyttäen uudesta Gmailista huomaa, että sen ulkoasu on päivitetty entistä paremmin kännykällä käytön mukaiseksi. Tietokoneen näytöstä katsomalla uusi Gmail näyttää kuvakkeineen melko suurelta. Siinä on uusi isompi fontti ja kaikki näyttää vievän entistä suuremman tilan, jolloin näytön näkymään mahtuu vähemmän asioita. Tämä korjaantuu pienentämällä näkymää 90 prosenttiin tai vielä pienemmäksi, mutta näkymän parannus vaatii tämän korjausliikkeen. Kännykän näytöllä uusi Gmail näyttää hyvin samalta kuin ennenkin. Muutos koskeekin vain Gmailin selainversiota, ei kännyköiden Gmail-sovellusta.

Google on tehnyt Gmailiin toivottuja parannuksia, kuten uuden sivupalkin näkymän oikeaan reunaan. Sieltä pääsee käsiksi kalenteripalvelu Google Calendariin. Monilla ihmisillä on ainakin työpaikalla käytössä Microsoftin Outlook-ohjelma sähköposteineen ja kalentereineen, joten Gmailin uudistus on askel lähemmäksi Outlookin kaltaisuutta.

Gmailin selainversioon Googlen oma muotokieli

Tietokoneella katsotun Gmailin selainversion uusi ulkoasu johtuu pitkälti Googlen käyttöön ottamasta Material Design -muotokielestä. Se on vähitellen otettu käyttöön kaikissa Googlen sovelluksissa ja nyt se leviää myös tietokoneella käytettäviin selainversioihin Googlen ohjelmista.

Material Design on Googlen oma muotokieli, jota yhtiö kehottaa kaikkia Android-käyttöjärjestelmää käyttävien matkapuhelinvalmistajien hyödyntämään kännyköissä. Silloin Androidin voi taata toimivan parhaiten, koska Google on moneen kertaan testannut Material Designin toimivan Android-sovelluksissa parhaiten.

Fonttien lisäksi selainversion Gmailista huomaa uudet pyöreämmät kuvakkeet ja muutenkin uudenlaisen asettelun. Yhtiön omin sanoin ulkoasu on nyt selkeämpi.

Uudenlaiset Gmailin sähköpostitoiminnot

Torkutus ei tarkoita enää vain aamu-unisten herätyskellon torkuttamista silloin kun ei jaksa herätä vielä vaan vasta viiden minuutin päästä. Nyt sähköpostillakin voi torkuttaa sellaisia viestejä, joihin ei ihan heti ehdi vastaamaan. Gmailin uuden torkutuspainikkeen avulla voi valita sellaiset sähköpostit, joita haluaa käsitellä vasta tunteja tai päiviä myöhemmin. Silloin ne häipyvät sähköpostilaatikosta tietyksi aikaa häiritsemästä ja tulevat esiin sitten, kun torkutusaika on täyttynyt.

Muuten Gmailin uudistus ei häiritse vanhaan näkymään tottunutta käyttäjää liian paljon. Joskus ohjelmien ja sovellusten ulkoasujen muutos harmittaa käyttäjiä, kun he ovat tottuneet vanhaan näkymään. Silloin voi kestää hetken, ennen kuin uudesta versiosta löytää haluamansa toiminnot. Nyt sellaista ongelmaa tuskin tulee, vaikka uusi ulkoasu saattaa hetken hämmentää.

Grafia on design-ammattilaisten järjestö

Visuaalisen viestinnän ammattilaisilla on oma järjestö Grafia ry, joka valvoo jäsentensä etuja. Jäsenistö koostuu viestintä- ja muotoilualan ammattilaisista, mikä tarkoittaa lähinnä graafisia suunnittelijoita, graafikoita, designereitä, art directoreita eli AD:itä ja kuvittajia. Opiskelijatkin voivat liittyä jäseniksi hakemalla juniorijäsenyyttä, mikäli opiskelevat tietyissä alan kouluissa visuaalisen viestinnän alaa.

Design-alalla käytetään paljon englanninkieltä

Grafia palkitsee joka vuosi vuoden graafikon, kuten vuonna 2017 vuoden graafikoksi valittiin Vilunki 3000, jolla on omintakeinen tyyli. Lisäksi järjestö palkitsee muitakin alan ammattilaisia Huippujen Huiput -listaukseen pääsemisellä. Listalla tunnustusta saavat muun muassa menestyneet AD:t, copywriterit, creative directorit, graafiset suunnittelijat, ohjaajat, projektijohtajat ja graafisen alan ja mainosalan toimistot.

Visuaalisen viestinnän ala vilisee englanninkielistä termistöä ja sitä käytetään myös toimeksiannoissa. Kasinoala on hyvin visuaalista sekä kivijalkakasinoissa että internetissä. Esimerkiksi saatetaan pyytää hyvin kuvitettu kasinoarvostelu kasinosta nimeltä Cherry Casino, kun halutaan kunnollinen nettikasinoarvostelu eli arvio nettikasinosta. Graafinen ala on myös kansainvälistä, joten toimeksiantoja saattaa tulla ulkomailtakin. Usein kuitenkin esimerkiksi Suomessa suomalaisilla mainostoimistoilla on etulyöntiasema, koska ne tuntevat maan kulttuurin ja millaiset mainokset täällä uppoavat kansaan. Esimerkiksi liian amerikkalainen lähestymistapa saatetaan Suomessa kokea yliampuvaksi.

Graafikot työskentelevät monenlaisissa yhteisöissä

Monet graafisen alan ammattilaiset ovat freelancereita yrittäen jatkuvasti saada uusia toimeksiantoja asiakkailtaan. Toisaalta heillä saattaa olla stabiili asiakaskunta ja töitä yllin kyllin. Visuaalisen viestinnän ammattilaiset työskentelevät usein mainostoimistoissa, viestintätoimistoissa, lehdissä, televisiossa tai muissa yrityksissä ja yhteisöissä. Monilla järjestöillä saattaa olla töissä oma graafinen suunnittelijansa, joka myös hoitaa järjestön esitteiden ja mainosten suunnittelun ja ehkä myös taittaa jäsenlehden ja valmistaa materiaalia verkkosivuille ja sosiaalisen mediaan.

Monesti kaivataan monipuolisia graafisen alan ammattilaisia, jotka pystyvät tekemään monenlaisia tarvittavia tehtäviä. Jotkut osaavat jopa hieman koodata ja voivat siten muokata verkkosivujen ulkoasua. Usein työt jaetaan neljään eri osa-alueeseen, jotka ovat kuvittaminen, mainonnan suunnittelu, julkaisugrafiikka ja yritysgrafiikka. Joskus alan ammattilaiset tekevät vähän näitä kaikkia, silloin kun yhteisöllä ei voi olla erikseen digisuunnittelijaa, lehden ulkoasusuunnittelijaa, ilmeen graafista suunnittelijaa ja lehden ulkoasun suunnittelijaa. Joskus joitain töitä voidaan tilata ulkopuolelta, jolloin yhteisön graafinen ammattilainen saa työseuraa saman alan ammattilaisista.

Fonttien käyttö logoissa

Sopivan fontin eli kirjasintyypin valitseminen tuotteiden ja palveluiden ilmeeseen ei ole läpihuutojuttu. Fontin tulee sopia visuaaliseen ulkoasuun ja olla ajanmukainen. Toki retrofontitkin sopivat joihinkin yhteyksiin, kuten 70-luvun hippityyliseen mainokseen voi löytää jonkun siihen aikaan käytetyn kirjasintyypin. Esimerkiksi isokyröläinen viinatislaamo otti käyttöönsä fontin 1920-luvulta tuodakseen esiin suomalaisuuttaan.

Fontin valinta riippuu siitä, millaisen vaikutelman haluaa antaa. Erityylisillä fonteilla on erilainen tunnelma ja saadut tunnelmat ovat osa käyttäjäkokemusta, jonka tuotteesta, yrityksestä tai mistä vain saa.

Fontit ovat osa ulkoasua, jolla taas on suuri merkitys brändille. Brändi on siinä tapauksessa erittäin viimeistelty, jos käytössä olevalla fontillakin on vahva tarina, kuten mainitulla tislaamon fontilla on.

Vahvat logot omine fontteineen

Monet maailman tunnetuimmat logot ovat tekstipohjaisia, jolloin valitulla fontilla on ratkaiseva merkitys brändille. Logoja uusitaan säännöllisin välein ajanmukaisemmiksi ja samalla uudistetaan käytetyt fontitkin.

Tietotekniikan suuryhtiö Apple on ehkä maailman suurin ja arvokkain brändi. Yrityksellä on tällä hetkellä käytössä sen itse kehittelemä San Francisco -fontti ja heillä on siitä neljä eri variaatiota eri käyttöyhteyksiin. Tavallinen käyttäjä ei todennäköisesti huomaa tällaisia pieniä eroja kirjasintyypeissä, mutta niiden huomioiminen on taitavien graafisten suunnittelijoiden arkea.

Myös suoratoistopalvelu Netflixillä on oma fonttinsa Netflix Sans. Ennen yritys maksoi lisenssimaksuja aiemman fonttinsa käytöstä. Muita oman fonttinsa teettäneitä yrityksiä ovat ainakin Samsung ja Google.

Uusia typografioita kehitellään jatkuvasti ja suurimman työn tekevät typografiaan erikoistuneet graafiset suunnittelijat. Usein pyritään aina vain modernimpaan ulkoasuun ja optimaaliseen käyttäjäkokemukseen. Muotisyiden lisäksi on käytännön tarvettakin parannella typografioita etenkin tietotekniikan kehityksen myötä. Tekstit halutaan näkyviin parhaimmalla mahdollisella tavalla kännyköissä. Painetulla paperilla teksti saattaa olla helppolukuisempaa toisenlaisilla fonteilla kuin tietokoneella.

Fontin värillä on väliä

Fontin väri on osa typografiaa ja tekstin välittämää vaikutelmaa. Pääsääntöisesti myös logoihin kuuluu joku tietty väri tai useampi tarkoin valittu väri. Kun tehdään ulkoasuja tuotteille, verkkosivuille tai mille vain tekstiä sisältäville julkaisuille, tulee värit säätää yhteensopiviksi. Peruslähtökohta on mustaa tekstiä valkoisella pohjalla ja tästä voi lähteä varioimaan loputtomiin, kunhan teksti säilyy luettavana. Tässä voi käyttää apuna värioppia ja sen tietoja siitä, mikä väri erottuu parhaiten minkäkin väriseltä pohjalta.